Over Armand Mesotten

Armand Mesotten, Dag dorp Dag vroeger

Al zowat 35 jaar vertelt Armand, die geboren werd op 30 oktober 1930 in Diepenbeek, voor volle zalen en cafés in het Diepenbeeks dialect verhalen uit het Diepenbeek van 1900-1940. De verhalen geven een beeld van hoe de toenmalige generaties in onze gemeente leefden en probeerden gelukkig te zijn.

Die verhalen had hij opgetekend na honderden uren gesprekken met Diepenbekenaren die ondertussen het tijdelijke voor het eeuwige geruild hebben. De verhalen zijn dus levensecht, maar hij probeerde ze altijd wat kleurrijker, wat prozaïscher voor te stellen, en de Diepenbekenaren vonden het geweldig om er naar te luisteren. Die ‘aonjoagverhalen’ bracht hij voor het eerst tijdens de ‘bonte avonden’ van de Heemkundige Kring, waarvan hij één van de oprichters was in 1978, ‘Het jaar van het Dorp’.

Het succes van de vertelavonden in Diepenbeek leidde ertoe dat Armand ook zijn ‘aonjoagverhalen’ mocht gaan vertellen in heel wat andere Limburgse gemeenten. Met veel succes overigens. Om zich er wat meer verstaanbaar te maken bracht hij er zijn verhalen in een meer beschaafd Diepenbeeks dialect, zoals hij het zelf ooit uitdrukte.

Enkele jaren geleden werden Armand zijn verhalen overigens op DVD vastgelegd door de Heemkundige Kring, zodat ze voor de volgende generaties niet verloren gaan.

Met deze vertelavonden bleef ook het Diepenbeekse dialect flink in de kijker. Dit mondde dan weer uit in het Diepenbeeks Dialect Woordenboek waarvan hij één van de auteurs was. Hij schreef verder ook talrijke artikels over Diepenbeek en zijn inwoners in ‘Het Alvermenneke’, het tijdschrift van de Heemkundige Kring.

Armand is een nostalgisch iemand die graag terugdenkt aan de tijd dat mensen ’s avonds samen zaten aan de Leuvense stoof om naar mekaar te luisteren of verhalen te vertellen. Kortom Armand is een gezelligheidsmens die het samenhorigheidsgevoel van alle Diepenbekenaren heeft versterkt, hij heeft het beste voor met zijn geboortedorp en verdient daarvoor alle lof.

Na de optredens, de DVD, de artikels in het tijdschrift ‘Het Alvermenneke’ en het Diepenbeeks Dialectwoordenboek, verschijnt nu zijn eerste boek ‘Dag dorp, Dag vroeger’. De officiële lanceringsdatum is vastgelegd op zondag 13 december 2015 en vindt plaats in de bibliotheek van Diepenbeek. U bent bij deze van harte uitgenodigd. Vooraf inschrijven  bij de bibliotheek noodzakelijk!  Gelieve hiervoor te bellen naar 011 49 19 10 of te mailen naar info.bib@diepenbeek.be
Meer info?
Bibliotheek Diepenbeek